Izgubljena nada

Podijelite!

Esselamu Alejkum draga sestro,
čitam tvoje odgovore, trazim sebe pa sam odlučila da ti pišem jer tvoji odgovori daju duši nade, ako ništa bar za tren. SubhanAllah znam da to ne valja, ali tako mi je.

Moj problem mi se nekad čini toliko velikim i sama ne znam kako da ga riješim. Vjeri sam se vratila hvala dragom Bogu unazad 10-ak godina, počela redovno da klanjam, naučila učiti iz Kurana, trudila se da činim što više dobrih djela i budem što bolja. Upoznala svog muža koji je nekako imao sličan život kao i ja i sva sretna udala se za njega. On ima kćerku iz prvog braka, sada već djevojku koja me nikada nije prihvatila. Suza i suza sam prolila zbog nje, a što je najteže i danas je tako.

Najteže mi pada što je moj muž uvijek na njenoj strani, pa je vremenom ugasila se ta ljubav prema njemu i želja da uopšte provedem dan s njim. On je uvjek imao obrazloženje, pokrivena je i to je bilo dovoljno da mi radi šta poželi.da bi me razumjela, moraću da napišem par sitnica koje su mi se redovno dešavale, na primjer, nazove ga i kaže evo radim hoću da uključim mašinu i onda stavi moj veš trudeći se da ubaci nešto da bi pobojio, i to je tako redovno ako se požalim moj muž kaze pa slučajno je nije znala.

Ili leži po čitav dan, ja se umaram, radim, jedva stižem od djece, ona ustaje iz kreveta 10-ak minuta prije njegovog dolaska s posla obuče se lijepo i uzme kofol da nešto radi,..mislim ružno je da pišem ali uspjela je da mi ubije svaku nadu za životom, svaku želju za mojim mužem, a što mi najteze pada, ibadeti su mi se sveli na minimum, izgubila sam volju za svim, ne mogu da vjerujem da neko ko je pokriven može da radi takve pakosti,niti da neko bude toliko nepravedan bez obzira ko je i šta je.

Često maštam da odem, ustvari to mi je postala želja, sada sam trenutno u drugom stanju i znam da ne mogu, ali moje dove su se svele samo da odem sa svojom djecom što dalje od takvih muslimana, teško mi je.

EsSElamu alejkum draga sestro.

U IME ALLAHA MILOSTIVOG SAMILOSNOG

We alejkumus selam draga moja sestro;

Na žalost, poznajem jako puno onih koji su se razočarali u insane koji svojom vanjštinom podsjećaju na čestite mu’mine i mu’minke a djela im govore sasvim suprotno. Međutim, mila moja sestrice, nemoj da očajavaš pokušaj da ponašanje te mlade djevojke ne vežeš za Islam jer njeno ponašanje je tipično tinejdžersko/adoloscentno/ koje se veže za današnju omladinu koja raste bez rahmeta i ikakvih ciljeva u životu.

Iako si ti trenutno ubijeđena da se kćerka tvoga muža ponaša tako samo da bi tebi napakostila, sigurna sam da bi se ona tako ponašala i prema rođenoj majci kao što sam vidjela bezbroj identičnih situacija sa mladim djevojkama koje također nose hidžabe a koje nisu naučile osnovna pravila islamskog ahlaka.

Može se desiti da ona tebe ne želi da prihvati i to je nešto što je jače od nje jer se sjećam situaciju meni drage sestre koja također nosi hidžab i koja je saznala da joj se babo viđa sa nekom ženom. Sjećam se njene mržnje prema toj ženi iako je sestra puna ljubavi i nježnosti prema svim bićima koje poznajem.

Savjetovala sam joj da svom ocu olakša kako ne bi živio u haramu i krio se po nekim nedoličnim mjestima (majka joj je preselila) te da skuha lijep ručak i predloži ocu da dovede tu ženu da se upoznaju te da se vjenčaju. Za nju je to bilo nešto teško prihvatljivo ali je iz poštovanja prema meni poslušala moj savjet i elhamdulillah sve je završilo jednom potpuno drugačijom komunikacijom i odnosom koji je hairli završio…Tada sam shvatila da je teško kupit tu ljubav kćerke koja ne želi pored svog oca da vidi bilo koga drugog i koja se bori za njegovu ljubav da je ne dijeli sa bilo kim pa makar to bilo suprotno Kur’anu i sunetu.

Ja, iz tvoje priče razumim da ta djevojka želi da skrene pažnju na sebe i da svojim telefoniranjem ocu na taj način kao i ustajanjem iz kreveta pred njegov dolazak, jer ona se još uvijek osjeća kao jedno veliko dijete koje ne želi da mijenja svoje mjesto sa drugom djecom i drugom ženom te se trudi da uvijek bude nekakva žrtva. Pokušaj da to gledaš iz njene perspektive sa njenim pogledima na život i njenim interesima u njemu.

Molim te sestro moja, da ne dozvoliš da to utiče na tvoj brak jer nema razloga za to. Iako tvoj muž pokušava da nađe opravdanje za njene postupke i iako je našao pogrešan metod navodeći njeno pokrivanje kao osobinu zbog koje ona zavrijeđuje veću pažnju, ipak, sigurna sam da on to radi samo kako ne bi bio između dvije vatre i kako bi tebe umirio…Nemoj da misliš da on baš nikako ne vidi i ne osjeti njen zulum prema tebi ali on očekuje Da ti kao starija i razumnija možeš da joj tolerišeš i ono što nije za tolerisanje. Pokušaj da razgovaraš i sa njim i sa njom na jedan blag način upozoravajući ih na Allaha koji je svjedok i pravedni sudija svega što radimo te ih podsjeti da ti saburiš samo zbog toga što znaš da će On pravedno račune svidit.

Draga moja, ukoliko ta djevojka primjeti tvoju rastrojenost i tvoju patnju, a ukoliko joj namjere budu pokvarene, tada si veliki gubitnik ako joj to dozvoliš.

Molim te mila, poslušaj svoju sestru i nauči da ignorišeš njene postupke kao i postupke svih onih koji žele da te nerviraju jer to je najbolji put do njihovog poraza. Ukoliko tvoji neprijatelji vide da te bole njihovi postupci, oni će znat put kako da te povrijeđuju ali ukoliko ih ignorišeš njihovi planovi su propali i ostat će zbunjeni reakcijom koju nisu očekivali. Ako želiš da se isplačeš, ako ti je teško i toliko patiš, nikada to ne pokazuj već se isplači bez svjedoka!!!

Pred tom djevojkom budi uvijek vedra i nasmijena i posmatraj razvoj situacije. Vidjet ćeš ona će pokazat svoje pravo lice pred ocem i on će cijenit tvoje ćutanje.

Na kraju, znaš da to neće vječno trajat i da Allah pravedno račune sviđa te da će i ona jednoga dana inš’Allah izaći iz vaše kuće i ukoliko ti bude zulum radila svjesno, Allah će joj poslat nekog sličnoj njoj.

Ti se drži onog savjeta koji ti je tvoj Gospodar Svemogući oporučio: “Dobro i zlo nisu isto! Zlo dobrim uzvrati, pa će ti dušmanin tvoj odjednom prisni prijatelj postati! to mogu postići samo strpljivi; to mogu postići samo vrlo srećni!” (Fussilet, 34-35.)

Draga moja sestro, tvoj Gospodar ti obećaje a On Svoja obećanja ispunjava da ćeš biti sretna ukoliko budeš strpljiva i ukoliko na zlo uzvratiš dobrim pa te molim da se držiš toga i vidjet ćeš da ćeš izaći kao pobjednica koju čeka nebrojeno puno blagodati na dunjaluku i na ahiretu.

Nađa Dizdarević

sebil.eu

Related posts