Kesa dukata u kaburu

Podijelite!

Imam Et-Tirmizi zabilježio je sljedeće Resulullahove, sallallahu alejhi ve sellem, riječi: “Granica između nas i licemjera jeste namaz, i počinio je nevjerstvo onaj ko ne bude obavljao namaz.” Svevišnji će Allah onu koja izostavlja namaze u Džehennemu vječno kažnjavati, sa šejtanom, udaljit će je od džennetskih užitaka i napajat će je vrelom vodom.

Ez-Zehebi u djelu El-Kebair navodi da je neka djevojka preselila na ahiret pa ju je njen brat pokopao; dok ju je pokopavao, iz njegovog je džepa u mezar ispala kesa dukata, te je, tek nakon što se vratio kući, to primijetio. Vratio se nazad i otkopao mezar da izvadi dukate. Kad je stigao do njenog tijela, zaprepastio se vidjevši da u kaburu gori velika vatra. Ponovo ju je zatrpao i, prestravljen, pobjegao kući plačući. Upitao je majku:

“Kaži mi u čemu je moja sestra pogriješila?”

“Zašto to pitaš?”

“Majko, vidio sam da u njenom kaburu gori velika vatra!”

“Olahko se odnosila prema namazu”, odgovori majka kroz plač.

Klanjala je po isteku namaskog vremena, sabah-namaz obavljala je poslije sunčevog izlaska. A kako će tek biti kažnjen onaj ko namaz nikako ne obavlja!?

Govoreći o kazni kojom će biti kažnjen čovjek koji ne klanja, Vjerovjesnik, sallallahu alejhi ve sellem, ispričao je: “Sanjao sam dvojicu ljudi koja su tražila da pođem s njima rekavši: ‘Pođi!’, i pošao sam. Došli smo do čovjeka koji leži, a drugi stoji iznad njegove glave i drži veliku stijenu, koju baci na glavu onoga što leži i razbije je, pa se kamen otkotrlja, i on ode po njega, a vrati se kad ovom zacijeli glava, te mu opet razbije glavu, kao prvi put. Upitah: ‘Subhanallah! Ko su njih dvojica?’” Na to su Vjerovjesniku, sallallahu alejhi ve sellem, kasnije odgovorili: “Prvi čovjek koga si vidio, onaj što mu se razbija glava, jeste onaj koji je prihvatio Kuran, ali ne postupa prema njemu, i koji često prespava obavezni namaz. ” Sveznajući Allah kaže: “Eto takva je bila kazna, a na onom je svijetu, neka znaju, kazna još veća!” (El-Kalem, 33.)

Related posts