Lekovito bilje za lečenje išijasa i bolove u ledjima

Podijelite!

lekovito-bilje-za-isijas-bolNeprijatan bol u leđima izazvan išijasom koji se širi na ekstremitete, osim medicinskom terapijom i neizbežnim mirovanjem, uspešno se otklanja i lekovitim biljem -omanom, ružmarinom, ali i renom i jabukom…

Više od polovine odraslih osoba bar jednom u toku života iskusilo je bolne simptome išijasa. Išijas ili, kako se stručno naziva, išialgija predstavlja upalu najvećeg i najdužeg nerva u organizmu. On je debljine palca, sastavljen je od pet manjih nerava koji izlaze iz karličnog dela, a zatim se spušta niz noge. Tu se grana na manje nerve koji idu preko kuka, zadnjom stranom butine i potkolenice, pa sve do stopala i prstiju.

Uzrok pojave išijasa je pomeranje pršljenova kičme, usled čega dolazi do pritiska na karlični nerv, što izaziva bolnu reakciju. Bol se prostire čitavom dužinom živca, a mnogo je uzroka za pojavu ove bolesti. Osobe koje pate od išijasa mahom su prethodno bolovale od krstobolje ili su imale problema sa kočenjem leđa. Smatra se da ukočena i bolna ledja prethode išijasu. Bol u donjem delu leđa najčešće se javlja kod osoba između 20. i 40. godine života, ali je kod starijih osoba intenzivniji. Radna mesta koja predstavljaju veliki rizik za pojavu ove bolesti su ona koja uključuju podizanje, savijanje tela, okretanje, kao i dosezanje visoko postavljenih objekata. Bitno je da se na vreme reaguje kada se pojave bolovi u donjem delu ledja jer oni vremenom postaju sve jači. Trajanje išijasa varira od nedelju dana do šest meseci.

Osim navedenih simptoma, osobe koje pate od išijasa mogu da osećaju bol koji je lokalizovan samo u jednoj nozi, ali se on može premeštati i iz jedne u drugu, pa čak zahvatiti i obe. Poneko oseti samo blagi bol u krstima koji se spušta niz nogu, dok je kod drugih izraženiji u predelu lista kao “trgajući” ili “žareći” bol. Sve to još mogu pratiti i simptomi kao što su trnci ili žmarci u stopalu, prstima i nozi.

Uzroci nastanka išijasa i lečenje lekovitim biljem
Pored naglih pokreta savijanja, podizanja i okretanja tela, na pojavu ove bolesti može da utiče i prekomerna telesna masa, povećana mineralna gustina kostiju, pa čak i pušenje. Lečenje išijasa usmereno je prvenstveno na akutnu fazu bolesti, kada je bol najintenzivniji. U tom slučaju, potrebno je postavljanje u položaj koji olakšava bolove, mirovanje i stavljanje hladnih obloga na bolno mesto. Oni mogu biti od leda ili smrznutog povrća u plastičnoj kesi umotanoj u tanki peškir ili krpu. U nedostatku leda može poslužiti i smrznuto meso, a onda je potrebno kružnim pokretima prelaziti preko bolnog mesta. Preporučljivo je držati hladne obloge u trajanju od 15 minuta do 1 -2 sata, a cilj je da se blorkira bol i spreči njegovo dalje širenje. Kao odličan lek protiv išijasa mogu da posluže trule, divlje jabuke. Bolna mesta oblože se jabukom i to se ponavlja sve dok se ne oseti olakšanje.

Takođe, blagotvorno dejstvo imaju preparati na bazi biljke oman. To mogu biti čajevi, ekstrakti, kao i ulje koje pomaže lečenje akutnih bolnih stanja. Ležanje u krevetu ne bi trebalo da traje duže od dva do tri dana. lako kretanje u tim trenucima može biti neugodno, ono je neophodno jer ublažava mišićni grč i jača mišiće koji podupiru kosti. Jedan od uzroka pojave išijasa jeste i nepravilno sedenje. Bol i zamor koji osećamo u leđima i vratu u toku dana posledica su lošeg držanja tela. Zato je veoma bitno da vodimo računa o pravilnom pojožaju tela – treba potpuno ispraviti kičmu i većim delom je nasloniti na naslon stolice, a sedalni deo potisnuti unazad do naslona stolice, da bude pod uglom od 100 stepeni.

Lekovito bilje za lečenje išijasa

Blagotvorni oblog
Kao oblog za bolno mesto može poslužiti napitak spravljen od 10 g sveže narendanog rena prelivenog sa 1 /2 litre komovice. Dobijeni napitak treba držati 24 h u dobro zatvorenoj posudi.

Smese od lekovitog bilja za masažu koje otklanjaju bol

Pomešati šaku suvog ruzmarina, limuna isečenog na kockice, dve tablete kamfora i 6 dl alkohola. Ruzmarin, limun i kamfor preliti sa 3 dl alkohola i ostaviti da odstoji dva dana. Nakon toga, alkohol odliti i na ostatke ruzmarina, limuna i kamfora dodati još 3 dl alkohola. Tu količinu ostaviti da odstoji dva dana, a zatim ponovo odliti akohol. Zatim je potrebno pomešati prvi i drugi alkohol i tom mešavinom masirati obolelo mesto.
-Mešavina se spravlja od jednake količine rakije lozovače, vinskog sirćeta i što dublje iskopane gline. Mešavinu obrađivati sve dok se glina ne rastvori. Kada je smesa gotova, utrljavati je na bolna mesta sve dok se ne osuši, a nakon toga bolna mesta lagano i bez stezanja umotati u pamučnu krpu.

Čajevima od lekovitog bilja otklonite išialgiju
Sastojci:
-40 g korena čička
-40 g korena belog sleza
-40 g žila velike koprive
-30 g zečjeg trna
-30 g brezine kore i listova
-20 g listova hrasta
-20 g stabiljike majčine dušice
-10 g stabljike timijana
Priprema:
Trave maksimalno isitniti i pomešati. U litar ključale vode staviti 10 g mešavine trava i kuvati poklopljeno dva minuta na tihoj vatri. Hladan čaj procediti, dodati šest supenih kašika meda i promešati. Od iste mešavine trava kuvati čaj – 5 g mešavine u litar vode i piti umesto vode, najmanje 8 dl, a najviše litar i po dnevno. Sastojci:
-80 g korena zečjeg trna
-60 g stabljike sa cvetovima zečjeg trna
-60 g listova breze
-50 g listova crnog ribiza
-30 g cvetova i listova timijana
-10 g listova ružmarina
-10 g listova celera
-10 g listova peršuna
Priprema:
Svaku biljku usitniti u određenoj gramaži i pomešati, a zatim 10 g te mešavine staviti u litar ključale vode i
kuvati 5 minuta na tihoj vatri.Kada se čaj ohladi, procediti ga i zasladiti sa 6 supenih kašika meda.

Related posts