Toplotna odbrana pčela

Podijelite!

pcele3_WModerna nauka otkrila je mnoge zanimljive podatke o svijetu pčela. Sva ova otkrića zabilježena su u mnogobrojnim knjigama. Vjerniku su poznate mnoge činjenice iz ove oblasti, a samo jedan znak je dovoljan da mu se poveća vjerovanje u Allahovu veličinu. Jedna od zanimljivih činjenica o životu pčela jeste i način na koji pčele brane i čuvaju košnicu od neprijatelja. Osa je vjerovatno najžešći pčelin neprijatelj jer napada košnicu kako bi došla do pčelinjeg meda.

Ako se osa približi košnici, pčele počinju da se okupljaju oko ose i kruže oko nje sve dok je ne opkole sa svih strana. Zbog toga što je osa veća od pčele, za ovaj je zadatak potreban veliki broj pčela. Na ovaj način osa bude opkoljena pčelama koje brane svoj dom i košnicu.

Pčele na zapanjujući način ubiju osu. Nakon što je okruže, pčele pokreću svoja krila velikom brzinom i zbog ovog temperatura pčelinog tijela se poveća na 47 stepeni. Zašto baš na ovu temperaturu? Temperatura od 47 stepeni je najveća temperatura koju pčela može da podnosi i da radi pri njoj, a ako tijelo pčele dostigne temperaturu od 49 stepeni, pčela umire. Najveća temperatura koju osa može da podnese manja je od 45 stepeni.

Zbog toga osa umire zbog temperature koju pčele postižu pomjeranjem krila. Ovom toplotnom metodom osa biva ubijena, a košnica odbranjena.

Učenjaci ovdje postavljaju mnoga pitanja na koja ne nalaze odgovor:

●  Kako pčela zna da njeno tijelo ne podnosi više od 47 stepeni pa dostigne tačno ovu temperaturu?

●  Kako pčela zna da će osa umrijeti kad njena temperatura dostigne 45 stepeni?

●  Ko je pčelu poučio ovoj metodi za eliminaciju neprijatelja? Ko je taj ko je njoj dao uređaj za mjerenje temperature? I ko je taj ko ju je obavijestio da će umrijeti ako pređe ovu temperaturu?

●  Zašto pčela štiti košnicu od opasnosti ose?

Na ova pitanja učenjaci nisu uspjeli dati odgovor do sad. Ali, Kur’an časni nam je u jednom ajetu pojasnio način na koji pčela radi ove stvari, a to je postojanje Mudrog koji upravlja i On je taj koji ju je nadahnuo ovim informacijama. Kaže Uzvišeni: “Gospodar tvoj je pčelu nadahnuo: ‘Pravi sebi kuće u brdima i u dubovima i u onome što naprave ljudi, zatim, hrani se svakovrsnim plodovima, pa onda idi stazama Gospodara svoga, poslušno!’ Iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je, uistinu, dokaz za ljude koji razmišljaju.” (Prijevod značenja En-Nahl, 68) U ovim Božijim riječima skriva se tajna pčelinih aktivnosti, a ta tajna jeste da je Allah Onaj koji ju je nadahnuo. Pčela to nije naučila aktivnim učenjem nego je to u njenoj prirodi. Ovo ukazuje na preciznost kur’anskih riječi i poziva nas na razmišljanje o Allahovom preciznom stvaranju.

(Abdud-Daim el-Kehil, kaheel7.com)

Takodjer vam prenosimo jedno zanimljivo misljenje australskih naučnika:

DA PČELE imaju dosta sposobnosti koje imaju i ljudi, takozvana viša bića, otkrili su australski znanstvenici, a jedna od najnovijih otkrivenih jest da da pčele znaju brojati.

“Što više proučavamo ta bića koja imaju mozak veličine sjemenke sezama to smo ave začuđeniji. One s nama, takozvanim višim bićima, dijele mnoge sposobnosti”, kazao je australskim medijima jedan od istraživača sa sveučilišta Queensland, Mandyam Srinivisan.

On i njegov tim znanstvenika obilježili su pet mjesta u tunelu te na jedno od njih postavili nektar, prenose australski mediji. Pčele su letjele točno tamo gdje se hrana nalazila, no zanimljivo je kako su one tamo nastavile letjeti i nakon što je hrana uklonjena. Nakon četiri izmijenjene pozicije hrane u tunelu, pčele se nisu snašle u pronalasku pete pa su znanstvenici zaključili da pčele znaju brojati ali samo do brojke četiri. NUR-ISLAM

Related posts